Zöldövezet díj 2014: Szentistvántelepi Cserkész Alapítvány

A budakalászi 140 fős cserkészcsapat 2006. évben egy 5 méter magas kerítéssel határolt grundot épített, melyet a helyi önkormányzat 2012-ben átépített egy másik területre, amely egy mélyen fekvő, elhanyagolt, „hasznavehetetlen” része volt a településnek. A füves focipályaként szolgáló grund környezetének parkosítását kezdeményezte a Szentistvántelepi Cserkész Alapítvány az önkormányzattal együttműködve. A közösségi tervezésbe, majd a közösségi megvalósításba a cserkészcsapaton kívül bekapcsolódott a hely iskola, különböző generációkat megmozgató helyi civil szervezetek és közösségek (Egészségklub, Védegylet, „grundosok”, „garázsbrigád”, stb.) , helyi lakosok, valamint számos helyi vállalkozó.

A projekt célja volt, hogy fiatalok számára is vonzó közpark jöjjön létre, mely egyben oktató célzattal bemutatja azokat a fafajtákat és növényi társulásokat, melyek az iskolai oktatási tananyagban szerepelnek. A tereprendezés, szemétgyűjtés után a négy hónapon át tartó közösségi parképítési akciók során 500 cserje, 50 fa került kiültetésre a 6113m2 nagyságú közparkban. A részben feltöltött területen a projekt másik célja volt egy vizes élőhely, mocsári társulást bemutató tó „megmentése”, valamint vizet kedvelő növények telepítése.A „Tündérkert” génmegőrző program mintájára a cserkészcsapat 13 őrse a Kárpát medencében őshonos 13 különböző gyümölcsfát is elültetett. A fiatalok megvalósíthatták terveiket, így a park szélén található aszfaltcsíkon szabadtéri játékokat festettek fel, valamint szabadtéri tornapályát építettek közösen.

A kültéri elemek választásánál fontos szempont volt, hogy azok a fiatalok kétkezi munkájával megépíthetőek és számukra is vonzóak legyenek, így 6 db gabion típusú padot és 3 db szemetes ládát állítottak fel. Az elültetett fák tövében ismertető táblákat helyeztek el, a park szélén terepfutásra alkalmas futóösvényt alakítottak ki, valamint további 400nm–es területet füvesítettek a „kicsik focipályája” számára. Mindezek eredményeképp „Szent István kertje” nemcsak a szabadidős természet közeli kikapcsolódást, sportolást segítheti igen széles korosztály számára, hanem a helyi iskola terveinek megfelelően kiválóan megfelel szabadtéri testnevelés és biológia órák helyszíneként is.

Zöldövezet díj 2013: Szarvasi Város- és Környezetvédő Egyesület Zöldövezet díj 2011: Vértesboglár Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület