Zöldövezet díj 2011: Vértesboglár Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A Vértesboglár Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület a helyi lakókkal és az önkormányzattal közösen a település művelődési házát övező 2700 m2-es területet tette rendbe a Mol Zöldövezet programban nyert támogatásból. A helyiekkel közösen kidolgozott tervek alapján összesen 56 fát és 48 cserjét ültettek el, valamint négy darab, magasított virágágyást (illatkertet) alakítottak ki. Mindez nagy munka volt számukra, több hétig dolgoztak rajta a helyiek, gyerekek és idősebbek egyaránt. Külön gondot fordítottak arra, hogy a közpark akadálymentes legyen, így fogyatékkal élő emberek számára is élményt nyújthat a közösen kialakított park. Az önkéntes segítők, vállalkozók és szakemberek lehetőségeikhez mérten több mint 1 millió Ft értékű munka és adomány hozzáadásával támogatták az elgondolás sikerét. A közösségi összefogás elismerést váltott ki a községen átutazók körében is. A vértesbogláriak tudják, hogy a saját településükön sok mindent maguknak kell megoldaniuk, ezért létfontosságú a közösségük életben tartása.

A közös munka hangulata a szervezet által megküldött beszámolóból könnyen megérezhető: „Csodálatos őszi napsütésben kezdtük a reggelt, a résztvevők száma felülmúlta várokozásunkat.Fantasztikus érzés volt látni a sok tenni akaró embert, a nyugdíjastól az óvodásokig több mint százan jöttünk össze! A közös munka tetszett mindenkinek, a gyerekek boldogan öntözték az újonnan földbe került növényeket és felszabadultan nevetgéltek. Ez a jókedv különleges hangulatot varázsolt a résztvevők körében. A látvány önmagáért beszél, az elképzeléseinknek megfelelő minőségben sikerült a kivitelezést elvégezni. Hangulatos és mindenki számára élvezhető zöldterületet alkottunk a kihasználatlan, elhanyagolt területen.”

Mindeközben egy másik pályázatnak köszönhetően maga a művelődési ház is megújult. A felújított épületben kap helyet az IKSZT (integrált közösségi szolgáltató tér), amely sokféle lakossági szolgáltatással és változatos programokkal várja majd a látogatókat. A tartalmában és arculatában megújult intézmény a Mol Zöldövezet pályázat eredményeképpen egy hozzáillő, gyönyörű külső zöldterületet tudhat magáénak. A létesített parkot mindenki látogathatja, használhatja a nap bármely szakában.

Zöldövezet díj 2014: Szentistvántelepi Cserkész Alapítvány Zöldövezet díj 2010: Szépbánya Egyesület