Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület, Egyházasfalu

Egyházasfalun (Győr-Moson-Sopron megye) a Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület a helyiekkel összefogva szépített meg egy újonnan belterületbe vont területet.
Az eset érdekessége, hogy a szervező egyesület nem helyi civil szervezet, viszont meggyőzte a helyieket arról, hogy a településen alakítsanak ki egy ökológiai oktatóközpontot. Ennek alapfeltétele, hogy a közösség tudjon együtt gondolkodni, tervezni. A Mol Zöldövezet kiírás jó alkalomnak mutatkozott arra, hogy - első lépésként egy kisebb program keretében - kipróbálják magukat ebben.

Az egyházasfalui önkormányzat 2010-ben belterületbe vont két faluszéli területet. Ehhez kapcsolódóan vetődött fel az Egyesület tagjaiban, hogy az Új utca utáni legújabb utca lakóit azzal tudnák leginkább köszönteni, ha megkezdik a terület fásítását, parkosítását a közösségi összefogás hagyományainak megfelelően. Összesen kb. 5200 m2 összefüggő területről van szó.

A helyi lakók is örültek a kezdeményezésnek és végiggondolták, hogy mi mindennel gazdagodhat így a település. Akik eddig gondozták a kereszt környékét (füvet vágtak, virágot vittek), ezután majd meg is tudnak pihenni a munka után, beszélgetni is leülhetnek, a vonatról hazaérkező ismerősöket, rokonokat tudják üdvözölni.Így aztán a faluközösségen belüli kapcsolatok is erősödhetnek. A kereszt melletti út kerékpártúrák nyomvonalaként szerepel a biciklis térképeken, így a pihenőpark a kerékpárosok számára is kellemes megállóhelyet jelenthet. A területhez közeli vizes élőhely kialakítása még vonzóbbá teszi ezt a találkozóhelyet, emellett lehetőséget teremt arra is, hogy az iskolások és más érdeklődők közelről figyelhessék meg a vizes élőhelyek élővilágát. Az útszéli fasor pótlása a kellemes látvány mellett a nyári árnyasság miatt is kedvező az itt gyalogló vagy kerékpározó helyiek és túrázók számára. A vasút felőli zajvédő fasor elsősorban az új beköltözőknek, de a már itt lakóknak is fontos funkciót tölt be.

Maga a bevonás és a tervezés a következőképpen zajlott. A szervezők még a pályázat beadása előtt beszéltek a falu lakóival, vezetőivel, akik támogatták a javaslatot és megígérték, hogy eszközökkel, munkájukkal segítik majd a parkosítást, faültetést, ha arra kerül a sor. Ezt követően a figyelemfelkeltés az alábbi módokon folytatódott:
• személyesen az énekkaros próbákon, a vasárnapi mise után és a boltban;
• postaládákba dobott szórólapokkal, amelyek a szervezők elérhetőségét is tartalmazták;
• plakátokkal a falu egész területén
• állóképes hirdetés a helyi médiában (Falu Képújság), elérhetőségekkel, időpontokkal, helyszínekkel és támogatókkal;
• mozgóképes beszámoló és hirdetés a Bokor TV internetes televízióban.

Ezt követően négy alkalommal szerveztek közösségi találkozókat. Az alkalmakra előadókat is hívtak egy-egy környezetvédelmi, falufejlesztési, illetve fásítási kérdéssel kapcsolatosan. A találkozókon szép számmal jelentek meg résztvevők, segíteni szándékozók, köztük képviselők és a polgármester is. Ezeken döntés született a legfontosabb kérdésekről, valamint közkívánatra megalakult a Metőc Parti Falufejlesztő Egyesület is.
A program megvalósításában Egyházasfaluból legalább 80 fő vett részt: a környékbeli utcák lakói, kertészek, az erdész, a leendő utca lakói, fiatalok, iskolások, a Metőc Parti Falufejlesztő Egyesület tagjai, az énekkar tagjai, a templomjáró asszonyok, tűzoltók, televíziósok, traktoros gazdák, műkövesek, asztalosok, vasutasok, útkarbantartók, a gyerekorvos, a helytörténész, a plébános és a polgármester. Mindenki beletette a saját erejét, tudását.

A parkosítás során összesen több mint 450 fát ültettek el, ezek között ajándékba kapott fák is voltak. Cserjékből 150 darabot telepítettek, továbbá évelő virágokkal, vízinövényekkel népesítették be a területet. Elvégezték a közeli útszéli fasor pótlását és zajvédő sávot telepítettek a falu vasút felőli végén. Az 1859-ben állított kereszt környékén elkészült a közösségi pihenőhely, és megújult a mellette fekvő vizes élőhely is. Ez utóbbi mellett információs táblákat állítottak fel, így most már oktatási célokra is alkamas, amit a helyi iskola ki is használ.

A szervezők legfőbb tapasztalata az volt, hogy a Zöldövezet Programmal sikerült sok embert mozgósítani egy közös, jó cél megvalósítása érdekében. Rendkívül építőleg hatott a program a helyi közösségre, s ez lendületet adott ahhoz, hogy nekilássanak az ökológiai központ kialakításához szükséges következő lépések átgondolásához.

Dembinszky utca 33. társasház lakóközössége Hegypásztor kör