Dembinszky utca 33. társasház lakóközössége

Budapest VII. kerülete a legzsúfoltabb, legbeépítettebb kerület a fővárosban. A Városliget közelesége enyhíti valamelyest a zöldet vágyók hiányérzetén, de nem pótolja a kézzel fogható közelségben elérhető nyugodt zugokat.
A Dembinszky utca 33. számú társasház néhány lakója gondolt egy nagyot, és pályázatot nyújtott be a MOL Zöldövezet programra, és nyert 700.000 Ft.-ot. Az ötlet felrázta közösséget, a lakók számos ötlettel álltak elő, amelyeket végül a belső udvar adottságaihoz, méretéhez és a támogatás adta keretekhez igazítva egy egységes tervvé gyúrtak össze. A terv megvalósítása során feltörték az udvaron található elöregedett burkolat legnagyobb részét. Az építési törmelékkel, sóderrel kevert talajt termőföldre cserélték, magas ágyásokat építettek. Mindemellett létrehoztak egy teraszt, melyen padok kaptak helyet. A terasz mellé növényfuttató került, az arra felkapaszkodó növények nyáron enyhet adnak majd a terasz padjain elidőzőknek. A lakók gondoltak a változékony nyári időjárásra is, ezért szert tettek egy ponyvára is, amit az udvar fölé feszítve biztosítják, hogy a közös programokat ne zavarhassák meg még futó záporok sem.

A körülbelül 80 négyzetméteres kertben 5 fát, 24 cserjét, és számos évelő növényt ültettek a lakók, de gondoltak a legkisebbekre is, és az egyik magas ágyásban konyhakertet alakítottak ki, ahol a gyerekek saját maguk vethetnek, ültethetnek, megfigyelhetik a palánták növekedését és gondozhatják a felelősségükre bízott mini birodalmat.

A kert avatását hangulatos koncerttel és kertmozival ünnepelték a lakók, és a korábban kicsit elhagyatott udvar zölddé varázsolt környezetében azóta is többször látni beszélgető, piknikező felnőtteket, jókedvűen nevető gyerekeket, egyszóval olyan elégedett embereket, akiket a kert hozott közelebb egymáshoz.

Összefogás Botfáért Egyesület Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület, Egyházasfalu