Zöldövezet díj 2012: Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület

 Iszkaszentgyörgy Fejér megyében – Székesfehérvár közelében található 2000 fős település. Iszkaszentgyörgyön korábban nem volt olyan közösségi tér, ahol a település rendezvényeit, ünnepeit meg lehetett volna tartani. A Mol Zöldövezet programmal ezen kívántak változtatni. A kiválasztott terület helyszíne kedvező, mivel védett helyen van, nincs mellette főút, a környékén sok kisgyermekes család lakik, illetve a közeli Márványkertben sok fiatal fordul meg. A füves területre fákat, pihenőhelyeket terveztek első körben, de a továbbiakban egyéb funkciók kialakítását is megfontolják. A kezdetekkor az egyesület inkább saját projektként kezelte a terület felújítását, mert korábbi tapasztalatok alapján nemigen hittek a közösségi bevonásban. Azonban ezt a tapasztalatukat a valóság fokozatosan felülírta. A program előrehaladtával az egyesület sorra kapta a felajánlásokat a helyiektől: növényeket, valamint kész köztéri asztalokat is ígértek a közelben lakók. Az ültetésen is sokan vettek részt, a munkálatokat a helyi kertész irányította. Az egyesület a parképítés minden mozzanatáról, eseményéről plakátokat, szórólapokat készített, amiket a település hirdetőtábláira helyeztek ki, valamint a postaládákba vitték szét és a helyi újságban és az egyesületi honlapon is hírt adtak a munkálatokról.
Az elkészült parkot a gyereknapon adták át a nagyközönségnek, ahol a község polgármestere is kifejezte elismerését az összefogásáért.

Az egyesületet is meglepte, hogy a park kialakítása fokozatosan valódi közösségi eseménnyé alakult. A kezdeti egyesületi szint hamar kibővült az érdeklődő lakosokkal. Csatlakoztak a munkálatokhoz a környező utcákban, falurészekben lakók, de több helyi egyesület is bekapcsolódott az önkénteseivel. A polgárőrség dolgozói a nehezebb fizikai munkákban segítettek. Az önkormányzat gépi munkálatokkal és a közmunka programban dolgozók rendelkezésre bocsátásával támogatta a programot. Utóbbiak később szabadidejükben is szívesen jöttek dolgozni. A tűzoltó egyesület tagjai a növények rendszeres öntözését, a foltvarró klub tagjai pedig a növények gyomlálását és a fűszernövény-kert kialakítását vállalták. Sikeres volt az együttműködés a község oktatási intézményeivel is: a Madarak és fák napján a gyerekekkel közösen ültettek növényeket a parkban. Az egyesület azóta is folyamatosan pozitív visszajelzéseket kap a környéken lakóktól. Iszkaszentgyörgyön ez volt az első olyan projekt, amely több civil szervezet összefogásával és a lakosok bevonásával valósult meg.

Zöldövezet díj 2013: Szarvasi Város- és Környezetvédő Egyesület