Miénk a tér! Parkszépítő Egyesület, Orosháza

Orosháza Szőlő városrészében, a városi általános iskola mellett és az üveggyári óvoda közelében található az a terület, amelyet a „Miénk a Tér” Parkszépítő Egyesület a helyi lakóközösséggel együtt közösségi pihenőparkká alakított.

A városi önkormányzat ezt a területet eredetileg is közparknak szánta: növényeket ültettek, majd villanyvilágítást és öntözőrendszert is kiépítettek. Az öntözőrendszer és a növényzet azonban idővel teljesen tönkrement, mivel a belvárosi frekventált közterületek gondozása elsőbbséget élvezett, így ez a terület meglehetősen gazdátlan maradt.

Végül a környék lakóközössége döntött úgy, hogy ezt a területet a gondjaiba veszi. A „Miénk a Tér” Parkszépítő Egyesület 2008-ban megszerezte az önkormányzat elvi támogatását is. Ez már feljogosította az csapatot az általuk beterjesztett parkrendezési terv megvalósítására, valamint a park gondozására. Első lépésként az önkormányzat és az Egyesület közös erővel egy több millió forint értékű játszóvárat telepített a parkba, amelyet 2008. augusztusában adott át a városrész és a város lakosai számára. Azóta a városrészből és más településrészekből folyamatosan jönnek a gyerekek és szüleik játszani a parkba.

A vár telepítésének sikere újabb lendületet adott a csapatnak. 2008 őszén saját forrásból, valamint a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. és a Csikós Bau Kft. segítségével elkezdtek a téren keresztülvezető járdákat építeni. Az őszi, majd pedig a tavaszi nagytakarítás során az Egyesület önkéntesei összeszedték a maradék leveleket, szemetet, lefestették és megjavították a játékelemeket, virágtartó edényeket helyeztek el és ültettek be, padokat helyeztek ki és rögzítettek, valamint rendbe rakták a homokozót is. 2009 májusában a Zöldövezet Pprogramon első ízben elnyert támogatás jóvoltából sikerült 961 db cserjét elültetni és hozzá 620 m csepegtető rendszert kiépíteni. Az év végére a Békés Megyei Önkormányzat támogatásával strandröplabda pálya is épült. A városi közmunkaprogram részeként folytatódott a járdaépítés, a Városgazdálkodás emberei ajándékként két szalonnasütő helyet is kialakítottak.

A park továbbépítését 2010-ben ismét a Zöldövezet programon nyert támogatás tette lehetővé. Az ütemterv szerint 2010. május 28-ig kellett megoldani a terület rendezését és a talaj előkészítését. A talaj keménysége miatt ismét a Csikós Bau Kft. segítségét kérték, hogy kisméretű markolójával „szaggassa” fel a területet, amit aztán rotakapákkal tovább lehetett lazítani. A fák ültetéséhez a szükséges gödröket az ültetés napján ásóval ásták ki. Bár sok törmelék került elő, egy délelőtt alatt sikerült elvégezni a munkát.

Az ültetésre 61 önkéntes jött el, közülük 20 fő egyesületi tag, 30 fő diák és tanár. Első lépésben kis csoportokat alakítottak, minden csoport élén egy vezetővel és a csoportokra szabott feladattal (pl. növénykihordás, gödörásás, ültetés, locsolás). A kis csapatok gyorsan végezték a munkájukat. Ha szükséges volt, besegítettek egymásnak is. Bár a nap programjában nem szerepelt, folytatták a park virágágyásainak és virágládáinak újbóli beültetését, a park rendbetételét is. Az egyik helybeli kertészet és a Városüzemeltetési Zrt. ebben az évben is rengeteg virágot adott a ládákba, továbbá mulcsot és műtrágyát is ingyen. A szervezettségnek köszönhetően délután 3 órára végeztek a munkával. Aznap összesen 35 db fát és 470 db cserjét ültettek el.

Az utógondozáshoz beosztást készítettek egymás között, aki tudott, vállalt egy-egy hetet. A Városüzemtől kaptak egy általuk már nem használt, rossz állapotban levő fűnyíró traktort, amit az Egyesület saját költségén megjavíttatott. Ezzel ma már maguk vágják a füvet a parkban, segítve ezzel a Városüzemeltetésnek. A következő években az Egyesület szeretné folytatni a járda és a pihenőhelyek továbbépítését, a virágágyások telepítését. Eddig csak a cserjékhez sikerült öntözőrendszert telepíteni, ezt szeretnék a park egész területére kiterjeszteni.

ÁG Alapítvány, Nagymizdó Rottenbiller utca 35. társasház lakóközössége