ÁG Alapítvány, Nagymizdó

Az ÁG Alapítvány a helyi közösség lelkes és odaadó munkájával közösségi pihenőparkká varázsolta a 125 fős vasi falu főutcáján lévő, eddig kihasználatlan területet. Az önkormányzat tulajdonában álló tér egy részét már korábban rendbe tették: tavat alakítottak ki, egy új buszmegállót helyeztek el, parkosították a területet, a terület nagyobb része azonban továbbra is rendezetlen maradt. Az Alapítvány a falu közösségével együtt tervezte meg az újabb lépéseket: a terület rendezetlen részének kitisztítását és újabb növények elültetését.

A terület kitisztítása és előkészítése óriási munkának bizonyult. Ebben a munkában az önkormányzat közmunkásai és közel 25 helyi lakos segített. A rossz időjárási körülmények miatt a munkával szakaszosan tudtak csak haladni. A Mol Zöldövezet programon nyert támogatásból illetve az önrészből a terveknek megfelelően először is őshonos törpe- és félcserjéket ültettek, s hat szabályos kis szigetet alakítottak ki a növényekből. További 9 őshonos fát ültetettek a már korábban kialakított tó partjára. A park közvetlen közelében található útkereszteződés egy háromszög alakú, kátyús, poros területet zárt közre.Itt szegélykővel körbevett ágyást alakítottak ki, amit a környezetbe illő virágokkal ültettek be. A virágok mellé köztéri elemek, borovi fenyőből készült asztalok és padok, továbbá két kuka, és egy információs tábla került.

Az elemeket elhelyezésük után rögtön használatba is vették, nemcsak a helyiek, de a turisták is. Mivel a település a Kéktúra útvonalon fekszik, a felállított padok már a fáradt „vándoroknak” is pihenőül szolgáltak, sőt a parkban sátrat is állítottak a kirándulók. A szalonnasütő saját erőből készült, eköré tuskókból padokat és támlás ülőkéket készítettek a falu lakói. A parkot 2010. június 19-én avatták fel, és azóta már több közösségi összejövetelt is tartottak itt.

A megvalósítás közben a résztvevő közösség és a falut hivatalosan is irányító személyek beszélgetései alapján további tervek is megfogalmazódtak: a helyszín többek között a májusfa állítás illetve kitáncolás programjának ad majd otthont, de a nyáron aktuális születésnapi, baráti összejöveteleket is a megszépült parkban ünnepelik meg. Ez is azt bizonyítja, hogy a közös kiépítési munka miatt a helyiek sokkal jobban sajátjuknak érzik a parkot. Jó jel ez a jövőre nézve is, hiszen a növények gondos és avatott kezek védelmébe kerülnek. A kialakított virágágyásokat a helyiek közösségi munkában fogják rendben tartani. A park és az Alapítvány által parkosított terület fűnyírását, a növények öntözését pedig a falu kommunális munkásai végzik el.

Mezőnyárádi Gyermekekért Közhasznú Alapítvány Miénk a tér! Parkszépítő Egyesület, Orosháza