Zöldövezet díj 2008: Vadvirág Természetvédelmi és Kulturális Egyesület

A Békés megyei Szeghalom városában működő Vadvirág Egyesület a helyi általános iskola évek óta kihasználatlan udvarának megújítását tűzte ki célul, amit ugyan korábban is használták a gyerekek, de különösebb funkciója nem volt. Az Egyesület éppen ezért gyógynövénykertet, köztéri elemeket (padok, szelektív hulladékgyűjtőket) és madárbarát kültéri elemeket (odúk, madáretető, itató) tervezett a területre. Mindezek új lehetőséget adhatnak az iskola számára gyakorlati ismeretek átadására.

Az iskolavezetés és az Egyesület elképzelései alapján egyetemista hallgatók készítették el a terület fejlesztési tervét. Ugyancsak ők végezték el a talaj vizsgálatát is, amely során kiderült, hogy egyes részekre nem lehet növényeket ültetni, mert korábban törmelékkel töltötték fel. Az elültetendő növények listáján végül igen sok bokros és bogyós növény szerepelt, hogy a madarak számára minél vonzóbb legyen a terület. A kerítés és a járda mellé tervezték a fasorokat.

A szervezők odúkészítő akciót is szerveztek novemberben, illeszkedve az iskola környezeti nevelési menetrendjéhez. Az odúkhoz szükséges faanyagot egy helyi cégtől kapták ajándékba, ezeket egy helyi vállalkozó gyalulta meg és darabolta méretre.Az így előkészített faanyagokból iskolai foglalkozás keretében a gyerekek, szüleik és tanáraik készítették el a különböző típusú odúkat, összesen 78 darabot. A többi madárbarát kültéri elemet egy helyi asztalos és egy helyi, fajátékokat árusító iparos készítette el. Az odúkat megszámozták és a készítők hazavihették. Így minden számozott odúnak lett gazdája, akik segítségével nyomon lehet követhetni a madárköltéseket. Az odúkészítések alkalmával az Egyesület tagjai bemutatták a városban előforduló madárfajokat, ismertették az odúkihelyezés és gondozás szempontjait és szabályait.

A meghirdetett program annyira népszerűnek bizonyult, hogy végül sokkal több csoport jelentkezett, mint amire a csapat fel volt készülve. Ez az ültetés napján kis problémát is okozott. A csoportok ugyanis nagy lelkesedésükben olyan helyekre is ültettek fát, cserjét, ami nem volt megjelölve. Így a nap végén ezeket át kellett ültetni a megfelelő helyekre. A program alatt zsíros kenyérrel, gyümölcsökkel vendégelték meg az önkéneseket. Fát ültetett a polgármester, az iskolaigazgató, a helyi újságíró, vállalkozók, családok, a rendőrség munkatársai, tűzoltók, mentők, helyi egyesületek, szakkörök képviselői, iskolai osztályok. A padokat, szegélyköveket, virágokat, szelektív hulladékgyűjtőket a felajánlók a helyszínre hozták. A tűzoltóság vállalta az öntözést.

A munkát összesen 350-400 fő segítette. A helyi televízió felvételt készített a faültetésről, amit azóta már többször bemutattak. A program eredményeként ismertebb lett a helyi szervezet, megtörtént egy eddig kihasználatlan terület parkosítása, ami nemcsak látványos lett, hanem funkciót is kapott.

Zöldövezet díj 2009: PONTES Közhasznú Egyesület Zöldövezet díj 2007: Mihálygergéért Alapítvány